Problematika zastoj srca

Domov / Problematika zastoja srca

AED-ji (Avtomatski Zunanji Defibrilatorji) v prvi vrsti niso namenjeni reševalcem in strokovnemu medicinskemu osebju, temveč laikom, ki se poprej še nikoli niso srečali z zastojem srca in se jim v tej situaciji močno poviša srčni utrip, tresejo in drhtijo roke, so močno živčni itd. O življenu in smrti pa odločajo sekunde.

Običajno ljudje narobe mislijo, da so pred zastojem srca varni, saj naj bi se zgodil le starejšim in srčnim bolnikom, kar pa nikakor ne drži. Zastoji srca se namreč dogajajo tudi najstnikom, otrokom, dojenčkom, športnikom, zdravim ljudem, ki nimajo niti povišanega holesterola v krvi, kaj šele, da bi bili srčni bolniki oz. imeli težave z ožiljem. Torej se lahko zgodi komurkoli izmed nas.

Ti ljudje v veliki večini primerov (preko 95%) niso izkušeno medicinsko osebje ali pa kdorkoli od t.i. prvih posredovalcev, temveč so to mimoidoči, svojci, prijatelji oz. družinski člani. Torej »laiki«, ljudje, ki se še nikoli doslej niso srečali z zastojem srca.

V primeru zastoja srca, ko naši možgani ostanejo brez kisika, imamo le cca. 3 minute časa za reakcijo, po 3 minutah namreč pričnejo možganske celice odmirati in začne prighajati do trajnih posledic/okvar na možganih. Ker je prizadeti v tej situaciji nezavesten, si ne more sam pomagati oz. poklicati na pomoč, temveč je odvisen od ljudi, ki se takrat (morda) nahajajo v njegovi bližini.

To so ljudje, ki želijo v tej situaciji pomagati, a ne vedo kako, veliki večini teh ljudi se v tej situaciji močno poveča srčni utrip, oblije jih znoj, postanejo močno živčni, pričnejo se jim tresti roke, izgubijo orientacijo, stvari jim padajo iz rok, zajame jih panika….

PROGRAM PREDSTAVITVE ZA SKUPINE

UVODNO PREDAVANJE

DEMONSTRACIJA TPO IN DELAVNICE

“Po opravljeni predstavitvi ni več neznank, do potankosti simuliramo situacije, s kateremi se bodo torej udeleženci srečali ob morebitnem zastoju srca.”

IZVEDBA PREDSTAVITVE: Predstavitev se organizira v prostorih zainteresiranih društev / podjetij. Termini- podogovoru. Predstavitev je primerna za vse starostne skupine (od vrtca dalje) in vse ciljne skupine uporabnikov. Vsebina predstavitve je usklajena s programom tečaja temeljnih postopkov oživljanja z AED Slovenskega sveta za reanimacijo oziroma Basic Life Support Course od European Resuscitation Council.